PERJALANAN HIDUP YANG MASIH PANJANG

"..meniti hari yang masih belum pasti...."
"..semua suka..duka..pahit..manis..kehidupan mesti dilalui dengan penuh ketabahan.."


Panduan Menambat Hati Suami

Keharmonian dan kebahagiaan hidup berumahtangga merupakan impian dan harapan setiap pasangan suami isteri. Bukan sahaja kebahagiaan duniawi yang dicari bahkan juga kebahagiaan akhirat sebagaimana keinginan untuk menjadikan rumahku adalah syurgaku. Berikut adalah panduan khusus buat isteri untuk menambat hati suami :


1.      Ucapkan kata-kata sayang yang romantik pada suami sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Jika kita marah, tunggu hingga sejuk. Bila sudah sejuk beritahu suami apa yang mengganggu fikiran secara sopan. Jangan sesekali salahkan suami.

2.     Bila suami bercakap, beri perhatian sepenuhnya, hentikan apa jua pekerjaan yang sedang dilakukan. ( jika boleh )

3.     Bila ingin memesan barang untuk dibeli oleh suami, senaraikannya di atas kertas. Jangan buat suami terpaksa pergi ke kedai 2 atau 3 kali.

4.      Tanya suami bila dia ingin berehat atau tidur.

5.      Peluk suami dengan penuh kasih sayang sebanyak 7 kali sehari.

6.     Telefon suami di tempat kerja hanya apabila ada perkara penting/ kecemasan sahaja. Telefonlah dengan lebih kerap apabila suami menggalakkannya.

7.     Jika suami perlu menjauhkan diri sekali-sekala, tanya bila dia akan pulang. Fahamilah, dia perlu bersendirian untuk berfikir.

8.     Jangan ganggu suami ketika dia sedang asyik melakukan sesuatu yang memerlukan penelitian.

9.     Jika suami marah, jangan sekali-kali menjawab, hanya tunduk dan diam (walau pun kita tak bersalah). Terangkan keadaan yang sebenar selepas dia sejuk.

10.  Bila meminta bantuan suami : terangkan pada suami dengan jelas mengenai kerja kerja rumah yang memerlukan bantuan. Beri pilihan kerja yang disukainya. Jangan menyuruh-nyuruh sesukahati dan isteri haruslah menggunakan perkataan yang sesuai dan lemah lembut ataupun dengan nada memujuk.

11.  Buatlah air minuman untuk suami tanpa diminta dan tanpa bertanya "Abang nak minum air apa?" atau "Abang nak minum ke?"

12.  Bila makan diluar, berilah peluang pada suami untuk memilih tempat / meja mana yang disukai. Tanyakan pada suami bagaimana kita perlu berkelakuan dikhalayak ramai ketika disisinya.

13.  Sentiasa bersegera apabila bersiap dan jangan tiba-tiba ingin menukar baju yg dipakai yang mana akan melengahkan masa.

14.  Sentiasa lebihkan suami daripada anak-anak. (jika sesuai)

15. Belikan hadiah-hadiah yang praktikal dari semasa ke semasa. Contohnya, tali leher, kemeja, tali pinggang, dompet, jam tangan dan seumpamanya.

16. Beri layanan istimewa pada suami di hari-hari istimewa. Contohnya, pergi "dating" atau "berbulan madu" sekali sekala ketika menyambut hari ulang tahun perkahwinan ataupun hari lahir dan sebagainya.

17. Jika suami melakukan kesalahan/kesilapan, jangan sesekali menempelak atau "pulangkan paku buah keras ". Berkasar dengan suami adalah sesuatu yang dilarang dalam Islam. Berbincanglah dan selesaikan dengan cara yang betul.

18.  Hantar kad ucapan selamat pada hari-hari istimewa.

19.  Urut mengurut suami dari semasa ke semasa.

20.  Layanlah suami sepertimana kita melayannya semasa baru-baru kenal dahulu.

21. Selalu berdoa agar suami sentiasa menyayangi kita. Bila suami balik dari kerja, tegur dan sentuh suami sebelum kita membuat kerja-kerja lain.

22. Tunjukkan keprihatinan dengan bertanya secara khusus mengenai kegiatan suami sepanjang hari (jika suami dalam mood yang sesuai). Belajar dan berlatihlah untuk mendengar dengan baik dan bertanya dengan tepat. Jangan tergesa-gesa untuk menyelesai masalah suami. Apa yang lebih penting ialah memberi perhatian dan simpati.

23.  Luangkan masa yang betul-betul "berkualiti" sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari kepada suami.

24. Tanya ibu mertua, abang atau kakak ipar mengenai hadiah yang disukai oleh suami dan belikan hadiah tersebut sebagai cenderahati atau untuk memujuk.

25. Beri pujian terhadap penampilan suami (rambut, wajah, pakaian, dan sebagainya)

26. Cepat-cepat pujuk bila suami marah atau berkecil hati. Minta bantuan suami hanya jika sesuai. Sesuai pada masa, tempat dan jenis profesyennya.

27.  Elakkan suami dari menunggu terlalu lama terutama bila bersiap.

28. Bila suami memberitahu yang dia akan pulang lewat, ucapkan terima kasih kerana memberitahu (Lebih baik beritahu dari tidak beritahu langsung).

29. Bila suami meminta bantuan, buatlah dengan serta merta dengan ikhlas dan gembira dengan tidak mengungkit atau banyak komen (sesungguhnya Allah sangat gembira perbuatan yang demikian).

30.  Pesan kepada suami untuk menelefon rumah apabila out-station. Jangan marahi dia jika dia tidak berbuat demikian cuma terangkan akan kerisauan kita apabila tidak mendapat berita.

31.  Sentiasalah kemas, anggun dan wangi sebelum tidur bersama.

32.  Sokong pendapat suami kalau pendapatnya berbeza dengan orang lain.

33.  Peluk dan belai suami sekali-sekala tanpa implikasi seksual.

34.  Bila keluar berkereta: Jangan ganggu suami yang sedang memandu (walaupun ada jalan yang lebih dekat atau kita sendiri boleh memandu dgn baik).

35. Jangan menunjuk-nunjuk yang kita tahu jalan selagi tidak dipinta berbuat demikian. Jangan berleter bila suami tersalah jalan semasa memandu. Bersangka baik apabila tersesat jalan.

36.  Sabar dan tenang bila mendengar cerita atau masalah suami.

37.  Jangan tukar-tukar saluran televisyen bila menonton bersama suami.

38.  Jaga maruah suami terutama di khalayak ramai dan ikut kehendak suami diketika itu.Segala bantahan boleh dilakukan semasa berdua-duaan.

39.  Bila berpegangan tangan, peganglah sebagaimana yang disukai suami.

No comments:

Post a Comment